Blog

Hrana, ki blagodejno vpliva na hormonski sistem

Hrana, ki blagodejno vpliva na hormonski sistem

Monday, May 20, 2024

Zdrav hormonski sistem v današnjem času predstavlja težavo mnogim ženskam. Na vse to pa vpliva več dejavnikov: življenjski stil posameznika, spalni cikel, prehrana, telesna aktivnost in stres. Dandanes je ogromno motilcev hormonov, ki se nahajajo praktično povsod okoli nas; v kozmetiki, v čistilih, v prehrani. V modernem času prehrana izgublja na svoji hranilni vrednosti. V preteklosti je iskanje in pripravljanje hrane bilo celodnevno opravilo. Hrana se je jemala iz narave, zato je vsebovala tisto pravo, izvorno energijo, ki je človeku dajala moč in zdravje. Beri naprej:

Pomembno je, da uživamo čim bolj lokalno, sezonsko in svežo prehrano. Izogibati se moramo vnaprej pripravljeni in procesirani hrani Zato se je potrebno za pripravo hrane potruditi. Delež sadja in zelenjave v zdravi prehrani mora biti med trideset in štirideset odstotkov kaloričnega vnosa, to je kilogram do dva na dan. S tem dobimo vse potrebne vitamine in minerale, ki blagodejno vplivajo na naše telo in nismo lačni. Sadje uživamo dopoldne in samostojno, najboljše na tešče. Uživanju sadja zvečer in po kosilu se izogibajmo, saj pri mešanju z ostalimi živili, ostane predolgo v želodcu, fermentira in ustvarja pline.

Toda, ker v rastlinski prehrani ni dovolj kalorij, jih moramo poiskati v zdravih beljakovinah, ogljikovih hidratih in maščobah. Slednje so še posebno pomembne za hormone. Brez maščob enostavno ni hormonov. Maščobe sestavljajo naše celice. Pomembno je, da uživamo zdrave in nenasičene maščobe, kot so hladno - stiskana naravna olja, semena, oreščki in pa mastne ribe, kot so losos, tuna, skuša, sardele. Tovrstne ribe vsebujejo veliko omega 3 maščob, ki so eno pomemnejših mikrohranil za hormone. Odličen vir maščob je domače maslo, arašidovo maslo, kokosovo maslo ter domača mast. Izogibati se moramo rafiniranim oljem in margarini, ki sta narejena umetno. Ti moderni izdelki iz maščob vsebujejo hidrogenizirano maščobo, ki je povzročitelj vnetja v telesu, kar povzroči hormonsko neravnovesje. Prav tako se moramo izogibati salamam, paštetam, v kolikor niso domača.

Semena vsebujejo potrebne mikronutriente, še posebno lanena semena, ki vsebujejo linolno (omega-6), oleinsko (omega-9) ter palmitinsko maščobno kislino. In pa chia semena, ki vsebujejo kar 60% omega 3 maščobnih kislin, veliko kalcija in kalija. Tudi avokado je nepogrešljiv za naš hormonski sistem. Je eden najbolj zdravih sadežov na zemlji, vsebuje kar 25 esencialnih hranil. Predvsem priporočljiv je za nosečnice, saj vsebuje ogromno vitaminov A, B1, B2 in E in folno kislino, ki ščiti plod nosečnice.

Beljakovine lahko uživamo rastlinske ali živalske, vendar moramo biti pozorni, da so naravne. Najboljši vir so domače meso, ribe, domači mlečni izdelki, jajca. Ribe vsebujejo veliko joda in selena in so najboljši vir DHA maščobnih kislin. Meso je dobro izbirati iz naravne reje, z mlečnimi izdelki pa ni dobro pretiravati, saj v telesu ustavrijo sluz, kar pa ni priporočljivo za zdravje. Če ste vegani, morate še toliko bolj načrtovati svojo prehrano, da dobite vsa mikro in makrohranila. V tem primeru se priporoča tofu, večja koločina stročnic; soja, leča, bob, čičerika, grah in fižol. Prav tako je pri rastlinski prehrani nujno potrebno nekatere vitamine vnašati dodatno s prehrambenimi dodatki. Takšen primer je vitamin B 12, ki ga z rastlinsko prehrano ne moremo vnesti dovolj. Prav tako je potrebno dodajati Vitamin A, D, B2, železo, kalcij, Cink, omega 3 in jod.

Zaželjen del ogljikovih hidratov so žitarice, ki naj bodo polnovredne. Odlična je pirina, ajdova, ržena, ovsena in kokosova moka. Za zajtrk so priporočljivi ovseni kosmiči. Lahko si pripravimo ajdovo ali proseno kašo. Odličen je bulgur, polnozrnat in divji riž. Ta polnovredna žita vsebujejo vsa potrebna hranila: železo, magnezij, vitamine B, kalij in so odličen vir vlaknin.

Ne pozabimo na zelišča. Zelo zdravilna je kurkuma, poper, ingver, paprika, peteršilj, bazilika, koper, materina dušica, žajbelj in timijan. Prav tako je za zdravo nosečnost in hormone potrebna zadostna hidracija. Najboljša je voda, ki ji lahko dodamo limono in zeliščni čaji. Odlična je tudi kokosova voda, ki vsebuje veliko antioksidantov.

Glavni vitamini in minerali, ki skrbijo za zdrave hormone so vitamin D, magnezij, omega 3 in vitamini skupine B. Večina ljudi ima znatno pomanjkanje vitamina D, še posebno v mesecih, ko sonce nima dovolj moči, to je od oktobra do marca. Zato je vitamin D potrebno dodajati, v zimskih mesecih 1000 do 3000 IU. Vitamin D sodeluje pri razvoju možganov ploda, preprečuje bolezni, kot so avtizem, shizofrenija in hiperaktivna motnja. Najbogatejši vir vitamina D so živila živalskega izvora: ribe, jajca, mlečni izdelki, gobe in alge.

Magnezij pomaga pri krčih v maternici in nogah, preprečuje prezgodnji porod in blagodejno vpliva na prebavo. Potreben je za celično rast, kosti. Pred nosečnostjo so potrebe po njem 300 mg, v nosečnosti 350 mg in ko dojimo 390 mg. Prehranski viri magnezija so semena in oreščki, še posebno bučna semena, pravi kakav, zelenolistnata zelenjava in polnovredna žita. Dobro ga je jemati pred spanjem, najboljše v obliki magnezijevega olja, ki ga namažemo neposredno na kožo, kar poveča njegovo absorbacijo. Omega 3 so potrebne za razvoj možganov invida in so za nosečnice priporočljive količine 500 do 750 mg DHA in EPA. Najboljši vir so mastne morske ribe in alge. Če jih vnašate s prehranskim dopolnilom naj imajo vsaj 500mg DHA in 250mg EPA. Vitamini skupine B - najpomembnejši so B6, B9 in B12, saj višajo nivo progesterona hormona. V hrani jih najdemo v polnovrednih žitih, v mesu, jajcih, stročnicah. 

Svetlinovo olje je prav tako nepogrešljiv dodatek za hormonski sistem. Uravnava hormonsko ravnovesje in blaži boleče menstruacije ter lajša simptome PCS. Za optimalno delovanje hormonov je dobro uživati adaptogena zelišča; najboljša je navadna konopljinka - vitex. Spodbuja proizvodnjo progesterona, uravnava hormonsko neravnovesje in zboljša plodnost. Adaptogena zelišča nam povrnejo izgubljeno ravnovesje, saj vedo, kaj telesu primanjkuje in ga podprejo. Poskrbijo, da telo deluje usklajeno. Poleg Ašvgande so zelo koristni adaptogeni še sveta bazilika, sladki koren, grahovec, rožni koren in sibirski ginseng.

Če imate stresno obdobje, si pomagajte z dolgimi sprehodi in meditacijo. Zvečer si lahko pomagate z Ašvagando, ki je zelo zdravilno adaptogeno zelišče, ki pomirja telo in duha. Kombinirate jo lahko s svetlinovim oljem, magnezijem ter b-kompleksom. Stres zelo škoduje našemu hormonskemu ravnovesju, saj izčrpava naše nadledvične žleze, zato mu je tako kot prehrani, potrebno nameniti veliko pozornosti.

No comments yet
Search