Blog

Je vaš starš narcis?

Je vaš starš narcis?

Monday, March 18, 2024 #narcizem #narcis

Pomanjkanje ljubezni v otroštvu in težave v odnosih v odrasli sobi? Pomanjkanje samozavesti? Berite naprej.

Vaše poškodbe so bile pregloboke. Ali ste bili preveč zliti z enim od staršev? Ali so vas med vzgojo odtujili od vaših vrstnikov? Vaše potrebe niso bile zadovoljene s strani ljubezni? Ste bili tarča žaljivih in ponižujočih pripomb in posmeha? Ste bili čustveno zanemarjeni? Ste imeli občutek praznine in ste kasneje ugotovili, da se ne marate? Ste tolažbo iskali v hrani in prenajedanju? Ali v alkoholu in drogi? To je lahko posledica vzgoje enega izmed narcističnih staršev. A zavedati se je treba, da se narcizem lahko vleče skozi tvoj rod in če je tvoja mati narcis, je skoraj sigurno, da je bila tudi njena mati. Odrasli otroci narcisov so nagnjeni k depresiji, anksioznosti, nizki samopodobi in težavam v odnosih

NOM je narcistična osebnostnja motnja, kjer ima oseba naslednje lastnosti: občutek večvrednosti, nezmožnost sprejemanja kritike, laganje in pretiravanje, prestopanje meja, pričakovanje posebne obravnave, zavist, manipuliranje in občutek, da jim drugi zavidajo. Vendar na zunanji pogled so narcisi povsem karizmatični in očarljivi. Tudi pozorni, skrbni, ljubeči. Navzven in zunaj družinskega kroga. Narcis zna zvito popačiti resnico, vi se pa kot otrok počutite krivega ali soodgovornega. 

Otrok se rodi brez znanj, ve le to, da morajo biti njegove potrebe zadovoljene. Otroci hrepenijo po pozornosti, ljubezni in varnosti in od rojstva naprej so popolnoma odvisni od svojih staršev, predvsem od matere. Otrok se rodi droben, nemočen, nebogljen in prepuščen milosti ali nemilosti starša. Tako lahko otrok narcističnega starša globoko trpi in ker si ne zna pomagati, vso bolečino skrije v podzavest, kar mu v odraslem življenju zelo škoduje. Bodisi te je starš kritiziral, bodisi je želel biti vedno v središču pozornosti bodisi se nisi čutil-a kot slišan otrok. Torej, neustrezna vedenja, ki so vas v otroštvu poškodovala so: prestopanje meja, zlitost s staršem, nadzor, zavist in ljubosumje, narcistični bes, pomanjkanje empatije, zanemarjanje, čustvena manipulacija, kritika, zavajanje (poneumljajoče . gaslighting), pomanjkanje odgovornosti

Čustveno zrel starš dojame, da otrok sicer potrebuje njihovo pomoč in usmeritev vživljenju, vendar bo slej, ko prej samostojen in odrasel in bo odšel. Razume, da je otrok drugačen od njega. Narcistični starši pa ne gledajo tako. Za njih je pomembna le njihova pozitivna samopodoba. Zanj je vaša življenjska naloga, da vi zadovoljujete njegove potrebe. In kako sploh nastane narcis? Zaradi narcistične rane (Froud je to utemeljil na teoriji psihoanalize). Ti ljudje so nekoč doživeli zelo globoko rano, ki jih je zaznamovala. Narcis je bil v otroštvu v družinskem okolju tako ranjen ali ponižan, da te izkušnje ni prenesel in prebolel. Morda ni dobil ljubezni svojih staršev in se je počutil popolnoma nepriljubljenega. In ta občutek ima še danes in vse bi naredil, da se to ne bi več ponovilo - zato se ovije v nek lažen občutek vrečvrednosti, vsaka kritika zanj pa pomeni pogubo ali svoj lasten neuspeh. Zato narcis svoj občutek izjemnosti največkrat gradi tako, da ustvarja dramo, kamor potegne še svoje otroke. !! Če je vaš starš narcis, morda nosi medgeneracijsko travmo in podoživlja travmo, ki jo je doživljal njegov starš. Če je bil s tem staršem tesno povezan in zapleten v toksičen odnos, poln strahu in tesnobe. To ne pomeni, da vsak otrok narcisa postane tudi sam narcis -- to pomeni le to, da ta otrok zaradi pritiskov v odraščanju in zaradi odraščanja v strupenem okolju iščejo nenehne potrditve lastne vrednosti, iščejo identiteto in so močno poškodovani. In kot otrok narcističnega starša ste primorani skrbeti za njegov občutek večvrednosti in izjemnosti. Ranjen starš se na vaš račun poveličuje. Tudi ko odrastete, vas nadzira in si želi biti najpomembnejša oseba v vašem življenju. Pričakujejo, da jim boste vedno dajali dovolj ljubezni in pozornosti, da bi potešili njegovo ranjeno notranjost. In to je za vas težko delo. Zelo težko. Pozabljate nase, potrebe drugih postavljate prd svoje potrebe. Ampak razumevanje, da je vaš starš poškodovan in da je njegova neustrezna vzgoja posledica njegovih travm in pomanjkanj ---- je pomemben uvid na poti do vašega celjenja ran. In na poti k osvoboditvi. 

Zavedajte se, da si zaslužite da ste spoštovani, da sami lahko odločate v svojem življenju. Ste samostojni. V zdravem odnosu so te pravice spoštovane. Da so meje spoštovane. Zavedati se morate, da morate najprej misliti nase in postavljati meje, pa čeprav narcis izvaja še takšen pritisk in nadzor. Tudi, ko vam bo narcis vzbujal močan občutek krivde, vam bo težko. Od otroštva vas je programiral na ta način. Veliko otrok narcisov živi z občutki praznine, da jih nihče ne razume, da so ranjeni in ničvredni. ---- ! Zato se največkrat (kot empati) zapletejo z narcističnimi partnerji. V odraslem življenju sami postanejo nova žrtev narcističnega odnosa, tokrat s svojim partnerjem. Iščejo manjkajočo ljubezen a se zopet zapletejo v past.

Vendar se to dediščino narcizma da prekiniti. In zaživeti polno in kvalitetno življenje. Potrebno je najprej zavedanje kaj vam je bilo storjeno in da niste nič krivi. Da z vami ni nič narobe, da niste odgovorni za negativne občutke svojih staršev. Da si zaslužite življenje v katerem se imate radi, v katerem se sprejemate. Z močno voljo in tehnikami se naučimo, kako razklenete vzorce, najdete občutek identitete in samostojnosti, postavite svoje potrebe na prvo mesto. Skupaj se naučimo kako se zaščitite, sprejmete, postavite zdrave meje, kako se izrazite in najdete novo pespektivo.

No comments yet
Search